11 Ağustos 2013 Pazar

Apartmanlarda Risk Değerlendirmesi

Ocak ayında yürürlüğe giren İş yerleri ve apartmanlar için “risk değerlendirmesi” mecburiyeti getiren yasaya göre yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere 22 bin liraya kadar ceza kesilecek.

İşyerleri ve binalar için “risk değerlendirmesi” zorunluluğu getiren yasa Ocak ayında yürürlüğe girdi. Mayıs ayı itibariyle yükümlülüklerini yerine getirmeyen apartmanlara binlerce liralık cezalar yolda.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hazırladığı “Apartmanlarda Risk Değerlendirmesi Rehberi” ile işyerleri ve apartmanlarda muhtemel kazaların önlenmesini amaçlayan yasa yürürlükte. Ama bir çok apartman yöneticisi bu durumdan haberdar değil.

Yılbaşında yürürlüğe giren yasa ile bina, apartman, site ve işyerlerine “risk değerlendirmesi” mecburiyeti getirildi. Düzenlemeye göre, apartman yöneticisi, kapıcı ve konut sakinlerinden oluşan bir ekip, kontrol listesi oluşturacak. Belirli aralıklarla güncellenecek olan listede asansör güvenliğinden, elektrikle ilgili kaçak ve benzeri durumlara, kazan dairesinden otoparka ve iç ve dış zemin etütlerine kadar birçok madde yer alıyor.

Çok sayıda işletme ve apartman yönetiminin yasadan haberi yok. Bu işlemi yaptırmayan iş yerleri ve apartmanlar, ilk ay için 3 bin 234 lira ceza ödeyecek. Söz konusu ceza, takip eden aylarda 4 bin 851 lira olarak uygulanacak. Bu da Mayıs ayı itibarıyla yükümlülüklerini yerine getirmeyen apartman ve işyerlerinin 22 bin 638 lira ceza ödeyeceği anlamına geliyor.

Gökdelenlere Asansör Yapmayı Unuttular

İspanya'da krizden çıkışın sembolü olması amacıyla inşa edilmeye başlanan InTempo kulelerinde büyük bir skandalın sembolü oldu. Kulelerin tamamlanmasına çok az bir zaman kala kulelerin 20. kattan sonra inşa edilen 27 kata asansör yapılmasının unutulduğu ortaya çıktı.

InTempo Kulelerinin orjinal projesinin 20 katlı olduğu ancak müteahhitlerin hızını alamayarak ilave 27 kat daha yaptığı, ama sonradan yapılan bu katlara asansör inşa edilmediği ve şu anda da asansör yapacak yer olmadığı söyleniyor.

asansör-unutulan-binalar-intempo-kuleleri

InTempo kulelerindeki tek skandal bu değil. Kulelerin inşaatına başlarken 2009 yılında açılması planlanmıştı, ama peş peşe gelen hatalar ve ekonomik kriz yüzünden kuleler halan tamamlanamadı.

Binaların ilk 23 katı yapılırken servis asansörü olmadığı için işçiler bu kadar katı yürüyerek inip çıkmak zorunda kalmıştı. Servis asansörü yapılınca oda bir başka skandalın konusu oldu. Servis asansörü çöktü ve 13 işçi yaralandı, maliyetleri düşürmek için bölge araç trafiğine kapatılmadığı için ambulanslar olay yerine ulaşamadı.

En son olay ise bir grup mühendis projeden istifa etti ve bahçeler ve havuzlardan oluşa son 8 kat şu anda yarım kaldı.